Kylauudis.ee

on kodanikualgatuse korras sündinud infoportaal, mis vahendab kodukandi uudiseid ja elulist infot inimeselt inimesele. Loe lähemalt!

ENFRDEESFILVVRO

Kaastööd ja kirjad
palume saata e-posti aadressil info@kylauudis.ee

Nädala mõte

"Pilk üle õla ja sammuga edasi."

Vaata nädala mõtete arhiivi!

Viimased uudised

Arhiiv

Sõbrad, toetajad

oktoober 2011
E T K N R L P
« sept   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kunda hiiemäel tuleb hingede püha

Oktoobri viimase pühapäeva (30. oktoobri ) varahommikul kell 7.30 kutsub Maausuliste Viru koda Kunda Hiiemäele hingedeaja püha pidama. Oodatud on  maausulised, ehk inimesed, kes austavad ja järgivad võimalusel  esivanemate põliseid tavasid ja uskumusi.

Keedetakse ühisputru, kuid igaüks võib võtta söögilauale kaasa enda jagu  muud toitu ja jooki, mis on valmistatud kodus, värske ning puutumata.  Võimaluse korral on kohane kaasa võtta ka väike puuhalg või kasvõi oksaraag ühise lõkke jaoks.

Korraldajad paluvad selga panna valged või heledad puhtad rõivad, naistel peaks olema  seljas seelik ning pea kaetud.

Hingede aeg kestab nädalast kuue nädalani, sygiskuu algusest jõuludeni. Sagedamini on arvatud, et hingedeaeg algab nädal peale kasupäeva ja lõpeb nädal enne mardipäeva (6. X – 3. XI). Kuna pärimus kõneleb väga erinevatest kuupäevadest, on võimalik, et varem oli hingedeaeg seotud kuukalenderiga. Kindel on aga see, et hingedeajal peaksid olema vaiksed ja udused ilmad. Kui hingedeajal on tuuline, on hinged rahulolematud.

Comments are closed.