Otsitakse parimat õuna-pohlamoosiretsepti

Tammsaare muuseum Vargamäel ja AS Põltsamaa Felix otsivad parimat õuna-pohlamoosi retsepti.

Konkurss „Tammsaare moos 2011” toimub sel aastal 2. oktoobril kell 12. Samal päeval kella 12–15 leiab aset Vargamäe mahevahetus. Mullu pärtlipäeval alguse saanud ettevõtmise käigus saab vahetada hoidiseid, aia-ja metsaande ning põllusaadusi.

Osaleda saavad kõik moosikeetjad üle Eesti. Konkursil osalemiseks tuleb varuda vähemalt 500grammine purk moosi ja kaasa võtta ka retsept või moosi kirjeldus (milliseid õunu on kasutatud, milliseid maitseaineid jms).

On teada, et kirjanik Anton Hansen Tammsaare lemmikmoos oli õuna-pohlamoos. Milline oli aga selle täpne retsept, kui magus see moos oli, kui palju oli seal õunu, kui palju pohli, pole täpselt teada. Et selgitada välja „maailma parim A.H. Tammsaare lemmikmoos”, korraldab muuseum teist aastat moosikonkurssi.

Kui mullu korraldas Vargamäel asuv A.H. Tammsaare muuseum konkurssi üksi, siis sel aastal on kaasatud partnerina AS Põltsamaa Felix. Konkursile esitatud õuna-pohlamooside pimemaitsmise tulemusena selgubki parematest parim. Kui kõik läheb plaanipäraselt, jõuab A.H. Tammsaare 135. sünniaastapäevaks turule kirjanikuhärra lemmikmoos tänapäevase retsepti järgi.

Samal päeval, 2. oktoobril toimub ka Vargamäe mahevahetus, kus saab vahetada hoidiseid, aia- ja metsaande ning põllusaadusi. Igaüks võib tuua kohale oma magusaid ja soolaseid hoidised ning neid teistega vahetada. Vahetuses osalevad hoidised peavad olema arusaadavate siltidega, kus on kirjas nii hoidise koostis kui ka valmimisaeg. Vahetusse minevaid saadusi peab olema vahetaja soovi korral võimalik kaaluda ning pakendada.

Eelmisel aastal vahetati näiteks puuvilju, hoidiseid (seened, kurgid, suvikõrvits jpm) ravimtaimi, mett, mahla, moosi ja muudki.

Kontakt ja info: Birgit Itse, SA A.H. Tammsaare Muuseum Vargamäel programmijuht, tel 5340 3461, e-posti aadress programmid@albu.ee.