Vilsandi rahvuspark tähistab sünnipäeva

Vilsandi rahvuspargi päeva tähistatakse homme kell 11 Loona teabepunktis perepäevaga.

14. august on tähistamist väärt päev kogu Baltimaade looduskaitse ajaloos. Täis saab 101 aastat Vaika linnuriigi rajamisest. Pika ajaloo jooksul on sellest välja kasvanud  Lääne-Saaremaa saarestikku ja rannikut hõlmav Vilsandi rahvuspark, mida mitme maa teadlased on uurinud ja kirjeldanud maapõuest õhusfäärideni. Neile on pakkunud suurt huvi nii Lääne-Saaremaa elus kui eluta loodus. Suureks väärtuseks peetakse ka kohalikku elanikku oma ranniku- ja saarelise elulaadiga.

Rahvupargi sünnipäevale tulnuile pakutakse hulgaliselt vaimutoitu ja teadmisrõõmu. Koos Tartu Ülikooli tuntud ja tunnustatud teadlastega antakse ainet mõtlemiseks, tutvustades illustreeritud ülevaadetega järgmisi  teemasid: „Maavärinad ja vulkaanid – Maa rahutu pale” (Ulla Preeden); „Kas ka Eestis võib leida erakordse säilivusega kivistisi?” (Oive Tinn); „Õige mitu lund ja jääd ehk kliimast läbi Maa ajaloo” (Kadri Sohar).

Loona teabepunkti ees ootab töötuba neid, kes tahavad teada, kuidas kivistised kivi seest kätte saada või kuidas näha mikroskoopilisi fossiile.

Pärast kohvijoomist ja väikest kehakinnitust algab ekskursioon maailma-avastajatele, mida juhendavad professor Tõnu Meidla Tartu Ülikoolist ja RMK teabespetsialist Kadri Kullapere. Otsitakse ja määratakse kivistisi ning vaadatakse ringi Undva pangal.

Loona teabepunktis on sel päeval uudishimulikele kohapeal sirvimiseks teemakohane raamatukogu. Teadmiste kinnistamiseks on avatud Loona kivimaja uksed.

Buss kirglikele loodushuvilistele väljub Kuressaare bussijaama tagusest parklast Loonale kell 10. Tagasi ollakse linnas kella 16 paiku. Tulla võib ka oma sõidukiga.

Eelregistreerimine telefonil 454 6880 ja e-kirjaga: kadri.kullapere@rmk.ee. Sünnipäev on kõigile tasuta.