Kuues tARTuFF avatakse skandaalse filmiga

8. augustil algab Tartus järjekordne armastusfilmide festival tARTuFF, mille süda asub endiselt Tartu Raekoja platsil, kus kuuel õhtul ja ööl näidatakse kokku 12 mängu- ja dokumentaalfilmi.

1600 istekohaga Eesti suurimasse vabaõhukinno on paigaldatud kinoekraan suuruses 20 x 15 meetrit, kust saab näha nii värskeid filme, aga ka kinoklassikaks kujunenud teoseid kogu maailmast.

Festival avatakse kuulsa taani filmimehe Lars von Trieri katastroof-armastusfilmiga „Melanhoolia”, mille peaosaline Kirsten Dunst pälvis samas parima naispeaosalise preemia.

Festivali Raekoja platsi põhiprogrammis näeb publik teiste hulgas ka tunnustatud hiina filmirežissööri Zhang Yimou tänapäevastatud Romeo ja Julia lugu „Viirpuu all”, Kanada imelapseks pärjatud Xavier Dolani stiilset retrofilmi „Kujuteldav armastus” ja legendaarse saksa lavastaja Werner Herzogi poeetilist dokumentaalfilmi Antarktikast „Ootamatud kohtumised maailma lõpus”.

Filmiklassikast tuuakse vaatajate ette 1971. aastal valminud Luchino Visconti suursugune „Surm Veneetsias”. Festivali lõpetab 1966. a valminud Eesti filmi „Ühe suve akvarellid” restaureeritud variant, kus peaosa mängib Aarne Üksküla. Filmikülalistest väisab seekord tARTuFFi iirlanna Juanita Wilson, kes on tõsielusündmustel põhineva sõjadraama ja tugeva naise loo „Nagu mind polekski” režissöör.

Festivali põhifookus keskendub tänavu rohelisele mõtteviisile ning inimese ja teda ümbritseva keskkonna suhestumisele. Keskkonnaalaseid filme võib näha nii Raekoja platsil kui ka Athena keskuses, samuti toimuvad teemakohased ümarlauad ja õpitoad Pauligi kohvitelgis. Dokumentaalfilmide- ja loenguprogramm on sündinud tänu Keskkonnainvesteeringute Keskusele.

tARTuFFil saab alguse ka PÖFFi, Eesti Puuetega Inimeste Koja ning Eesti Inimõiguste Keskuse projekti “Erinevus rikastab” poolt algatud liikumine, mis loodetavasti kandub üle ka teistele meie kultuuriüritustele laiemalt – kuidas rohkem kaasata meie erivajadustega inimesi kultuuriürituste korraldamisse ja neist osa saama.

Kõik festivali sündmused (välja arvatud peod) on huvilistele tasuta , filmid on varustatud eestikeelsete subtiitritega või on eesti keeles.

Kokku linastub tARTuFFil 25 filmi 20. riigist. Festival kestab 13. augustini.

Tartu armastusfilmide festivali tARTuFF korraldab MTÜ Pimedate Ööde filmifestival, toetavad Tartu linn ja Paulig.

Festivali kava ja täpsem info asub siin.