Ilmast, millest siis veel!

Selle aasta juulis veel lund maas pole.

Räägitakse, et inimene pole kunagi rahul sellega, mis tal parajasti on, ikka tahab ta muud. Nii on ka ilmaga. Saanud natuke nautida talverõõme, muuhulgas ka lumerookimist, unistame juba soojast suvepäevast rannas. Ja nüüd, kui väljas on pidevalt üle 30 kraadi sooja, otsin vähemalt mina varju jahedamates kohtades ja vaatan nukralt suuski aidanurgas. Seda enam, et ühel päeval (kui registreeriti kõrgeim UV-indeks) püüdsin päikesega sõbraks saada ja tulemuseks oli mitu päeva valutav tagumine pool (esimene pool õnneks kannatada ei saanud). Nüüd on minu sõbrad järvevesi ja T-särk. Pool suve on läbi, milline tuleb teine pool? Otsustasin pöörduda asjatundjate poole.

Ilmategija internetis ehk www.ilm.ee väidab hooajaprognoosis Norra ilmateenistusele toetudes, et august, september ja oktoober tulevad meil keskmisest kraadi võrra soojemad. Keskmise aluseks on võetud õhutemperatuur aastatel 1961-1990 (täpseid kraade kahjuks lisatud polnud). Prognoosis märgitakse sedagi, et kuna tegemist on kolme kuu kokkuvõttega, siis ei saa kinnitada, et iga kuu eraldi ühepalju keskmisest soojem tuleb. Võib olla ka näiteks nii, et üks kuu tuleb keskmisest tunduvalt soojem, teine jahedam ja kolmas normaalne. Kõlab samamoodi, nagu vahelduva pilvisusega päikesepaisteline ilm. Olgu veel lisatud, et Venemaa ilmateenistus prognoosis meile suveks enam-vähem normile vastava temperatuuriga ilma.

Eesti ilmateenistus ehk EMHI ei julge anda pikemat prognoosi kui kuuprognoos. Selle järgi on juuli keskmine õhutemperatuur normaalne ja sademete hulk on normilähedane, kohati suurem. Siiski mainib EMHI, et kõige kuivem tuleb kuu viimane kümnepäevak, kui ülekaalu saavutab kõrgrõhuala ning sellel ennustusel tundub ka tõepõhi all olevat.

Tuntud-teada Põlva ilmatark Elmar Kuus ehk Kuuse-taat ütles selle aasta jaanuaris Lõunalehele antud intervjuus, et 2011. aasta suvi peaks tulema igati keskmine: normaalsete soojakraadidega (mitte nii kuum kui eelmine suvi) ja suhteliselt kuiv. „Eelmise aasta suvine kuumalaine oli meie oludes väga erakordne ning pole põhjust arvata, et teist aastat järjest võiks sama asi korduda,” kinnitas Kuuse-taat viis kuud hiljem Eesti Päevalehele.

Reporteris laineid lööv ilmaennustaja Peep Taimla soovitas juuni alguses suvist ilma ennustades, et puhkus tasub välja võtta juulis (tasus küll!). Ilusad ja soojad ilmad (Eesti mõistes) peaksid Taimla ennustuste kohaselt püsima ka veel augusti alguses. Augusti teises pooles võib aga tulla öökülmasid, mis tähendab, et langema hakkavad ööpäeva keskmine temperatuur ja maapinnalähedased temperatuurid. Kokkuvõttes: ilm on augusti teises pooles heitlik ja vihmasajud sagedased.

Olgu nende ilmaennustajatega kuidas on, vanarahvas jälgis loodust ja teadis kohe, missugust ilma oodata. Maalehest lugesin, et kui juuli algus on põuane, siis lõpp on vihmane. Kui juulis on ilmad muutlikud, siis pole püsivaid ilmasid augustiski oodata. Kui päike loojaminekul kõrvetab, tuleb ilus ilm. Kui päike pilve sisse looja vajub, on järgmine päev sajune. Kui päike selgelt kullakarva looja läheb, tuleb ilus ilm. Kui vihmasaju ajal pilved ruttu jooksma hakkavad, tuleb põud. Selliseid ennustusi võib tõenäoliselt leida veel sadu ja tubli on see, kes jõuab neid kõiki jälgida.

Vanarahva jaoks oli ilm aga eluliselt tähtis ja seetõttu kirjutati sageli ilma puudutav info kalendritesse. Leidsin minagi üles vanatädi vanad kalendrid. Mõningaid märkmeid sealt. 1964. aasta 25. juulil sadas vihma ja kuu aega hiljem sadas vihma. 1965. aasta 22. juulil oli ilm soe (sooja 28 kraadi), 22. august oli samuti soe (sooja 26 kraadi). 1968. aasta – nii 22. juulil kui 22. augustil sadas jälle vihma. Sama kordus 1972. 1981. ja 1973. aastal. Vanarahvas ütles aga ka, et päevad pole vennad, ammugi siis aastad.

Tegelikult polegi tänapäeval nii oluline, missugune ilm väljas on. Kui on palav, tuleb selga panna ujumisriided ja minna järve äärde, kui sajab vihma, tuleb jalga panna kummisäärikud ja minna seenele. Kui on soe, tuleb koguda päikeseenergiat, kui on külm, tuleb energiat saada lähedaste soojusest. Ainsad, kellele tuleb head ilma soovida, on põllumehed.

Aktuaalse Kaamera ilmateade lubab tänaseks sooja äikesevihma ja sooja ilma (+25 kraadi). Postimehe andmetel on Eesti täna ebastabiilses õhumassis, kuid pühapäeva õhtuks ilm rahuneb ja uus nädal algab tunduvalt päikeselisemalt.

Tuuli Hiiesalu