Haapsalu ajaloolisse lossi rajatakse haigla

De la Gardie lossi projekti joonis. Illustratsioon: laanlane.ee
Haapsalus Vaba tänaval aastaid kasutuseta seisnud ajalooline De la Gardie loss saab tulevaks kevadeks korda – praegu on kooskõlastamisel õendus- ja hoolduskeskuseks renoveeritava hoone põhiprojekt, ehitushankeni loodetakse jõuda selle aasta juunis-juulis, kirjutab uudisteportaal Läänlane.

Läänemaa haigla infrastuktuuri arendamise projektijuhi, Innopolis Konsultatsioonid AS-i konsultandi Kadri Tamme sõnul on Euroopa regionaalarengu fondist saadud toetust 0,92 miljonit eurot, mis katab koos haigla omaosalusega hooldusraviosakonna väljaehitamise kulu.

Eelmisel nädalal valmis Kalle Rõõmuse arhitektuuribüroos haiglahoone projekt, mille ülevaatamine on praegu lõppjärgus.

Renoveerimistöö käigus tehakse korda Läänemaa haigla peahoone kolmas korrus ning koos sellega 19. sajandil ehitatud De la Gardie loss. Praegu lossihoonet ja haiglat ühendav galerii lammutatakse ning hooneid hakkab tulevikus ühendama osaliselt maa all kulgev tunnel.

“Plaanime ehitushanke välja kuulutada juunis või juuli alguses ning ehitama hakata augustis või septembris,” ütles Tamm.

De la Gardie loss on arhitektuurimälestis, mille seintelt ja lagedelt on välja tulnud vanu maalinguid. Osa uuringuid on Tamme sõnul tehtud, osa veel pooleli. Asjatundjad otsustavad, millised maalingud on väärtuslikud ja väärivad eksponeerimist.

“Uuringuteks taotletakse raha muinsuskaitseametist ja ilmselt esitatakse hiljem ka maalingute eksponeerimiseks muinsuskaitseametile eraldi taotlus,” märkis Tamm. “Tore, et väärtuslik maja saab Haapsalus uue rolli.”

Loe pikemalt ja vaata lossi projektijooniseid siit.

Ivar Soopan, laanlane.ee