Põlva Eksperimentaalteater lõpetab hooaja

Hetk etenduselt "Palat nr 9". Foto: uus.eksperimentaalteater.com
20. aprillil algusega kell 19 lõpetab Põlva Eksperimentaalteater Arvo Pärdi muusikale kirjutatud lavastusega «Palat nr 9» Põlva Kultuuri- ja Huvikeskuse underground’is hooaja, tänades ühes sellega kõiki koostööpartnereid, abilisi ja sõpru ning teatri esimesi tegijaid.

Sel aastal esines teater mitmel korral Põlvas, kuid lisaks kodupublikule sai 5. hooaja lavastusi näha ka Kanepi, Värska ja ka Haanja rahvas.

20. märtsil Värska Kultuurimajas toimunud Põlvamaa harrastusteatrite festival tõi Põlva Eksperimentaalteatri etendustele «Kassett» ja «Palat nr 9» festivali laureaadi tiitli. Ühtlasi märgiti parimaks meesosatäitjaks Andre Sikkal (Vince’i osa eest lavastuses «Kassett»), parimaks naisosatäitjaks Helje Põvvat (Kargu osa eest lavastuses «Palat nr 9») ning parimaks kõrvalosatäitjaks Egne Ende (Õe osa eest lavastuses «Palat nr 9»). See on teist aastat järjest, mil Põlva teatri lavastusi premeeriti maakondlikul tasandil parima tiitliga (möödunud aastal «Ma ei maga, kuniks olen sind maitsnud»). Kokku osales festivalil viis lavastust.

Kanepi Seltsimajas 1. aprillil toimunud Põlvamaa kooliteatrite festival näitas tänavu tagasihoidlikumat osalust. Osales 12 lavastust. Tagasihoidlikkus avaldus nii üldises festivali plaanis kui ka Põlva Eksperimentaalteatri osaluses (möödunud festivalil astus teater üles kolme lavastusega gümnaasiumi astmes, tänavu vaid ühega. Küll oli lisaks esindatud keskastme trupp). Festivali žüriisse kuulusid Põlvamaa harrastusnäitleja Peeter Sibul, Eesti Harrastusteatrite Liidu liige Kristiina Oomer ning Kesk-Eesti näitetrupi liige Ane Purgas.

Keskastme trupi lavastuses «Seitse on kümme ehk haridus gorilladele» (lavastaja Kati Kirikal) koolipoisi osa mänginud Henry Mandel tituleeriti keskastmes festivali parimaks kõrvalosatäitjaks. Gümnaasiumitrupi lavastus «Trepp» (autor ja lavastaja Rivo Veski) valiti festivali gümnaasiumiastme parimaks lavastuseks. Parima meesosatäitja tiitli pälvis Silver Lusti (Antsu osa eest), parima naisosatäitja Reilika Mägi (Pille osa eest) ning parima kõrvalosatitja Triin Kamja (Greete osa eest). Ühtlasi oli see viiendat aastat järjest mil teatri noortetrupp maakondliku festivali võitis ning maakonda riiklikule festivalile esindama läheb. Tänavu toimub riigifestival Rakveres, kus see toimus esimest korda ka täpselt 30 aastat tagasi.

Täpsem info tehtud lavastuste, truppide ja teatri kohta asub kodulehel http://www.eksperimentaalteater.com. Juubeliaasta lõpuks (täitus 5 tegutsemisaastat) on teater tulnud välja 14 lavastusega, esindanud Põlva linna ja maakonda riigifestivalidel, olles andnud üle 40 etenduse ligi 7000 vaatajale. Tänaseks Põlva linna ja maakonna suurimaks harrastusteatriks kasvanud trupis teeb kaasa üle 40 näitleja, sh kaks lavastajat.

Rivo Veski