Hollandlased tutvustavad Lõuna-Eestis oma kultuuri

Hetk kuulsalt juustuturult Hollandis. Foto: www.holland.com
13.–17. aprillini on Lõuna-Eestis külas Hollandi Ida-Groningeni piirkonna väiketootjad ja turismiettevõtjad. Lõunakeskuse Taluturu juures pakutakse hollandi toite, Maamessil tutvustatakse oma piirkonda ning Eesti-Hollandi ühisseminaridel jagatakse kogemusi ja õpitakse teiste edulugudest.

Ida-Groningen on piirkond Hollandi kirdeosas. Sarnaselt Lõuna-Eestile on tegemist pealinnast eemal asuva alaga, kus olulisteks tegevusvaldkondadeks on põllumajandus, väiketootmine ja turismindus. Piirkondade keskused Groningen ja Tartu on olnud tähtsad kaubanduslinnad juba Hansa Liidu ajal.

Hollandi nädal toimub Lõuna-Eesti Leader tegevusgruppide koostöös (Tartumaa Arendusselts, Põlvamaa Partnerluskogu, Valgamaa Partnerluskogu, Piiriveere Liider, Võrumaa Partnerluskogu). Tartumaa Arendusseltsi tegevjuhi Kristiina Liimandi sõnul on senine üksteiselt õppimine ja kogemuste vahetamine olnud igati kasulik. Näiteks lähiajal on Hollandisse sealse ettevõtja juurde sparglikasvatust õppima minemas Lõuna-Eesti väikeettevõtja, kes tahab hakata seda köögivilja Eestis kasvatama.

Hollandi nädala üritused:
• Hollandi nädala juhatab sisse ühisseminar, kus räägitakse väiketootmisest ja turismindusest ning kus Eesti edulugusid esitavad MTÜ Sibulatee ja MTÜ Setomaa Turism.
• Neljapäeval ja reedel on hollandlased oma piirkonna toiduvalmistamist tutvustamas Lõunakeskuses, kus kõik toidud valmivad huviliste silme all ning korraldatakse degusteerimisi.
• Ida-Groningeni väljapanek koos Tartumaa Arendusseltsiga on Maamessil väljas neljapäevast laupäevani ning laupäeval pakub hollandi kokk messil head-paremat.

Järgmiseks suuremaks ühiseks ettevõtmiseks on oktoobris Groningenis toimuv Toidunädal, kus Lõuna-Eesti ettevõtjad saavad oma tooteid tutvustada ja müüa ning testida hollandlaste maitse-eelistusi.

Lisainfo: Kristiina Liimand, telefon 53409873, e-post: kristiina.liimand@tas.ee