Jakobsoni kõnevõistluse võitis Tanel Sakrits Jõgevalt

Laupäeval Carl Robert Jakobsoni lapsepõlve ja noorusaastate paigas peetud kõnevõistluse „Isamaa on meile püha„ võitis Jõgeva gümnaasiumi 12. klassi õpilane Tanel Sakrits, kelle kõnes väljendus rõõm eestlaste elujõu ja vabaduspüüdluse üle.

„Pole uhkemat tunnet kui olla eestlane. Meil on oma riik, mida paljudel rahvastel pole. Eestlasi ei õnnestunudalistada ei sajandite pikkune saksa ülemvõim ega ka nõukogude okupatsioon. Kui kunagi peaks veel mõni võõrvõim tulema, suudame ka sellele vastu panna.“ Veel avaldas Sakrits aramust, et kui läheb hästi Eesti riigil, peab samaaegselt ka selle elanike käsi hästi käima.

Žürii esimees, ühiskonna- ja kultuuritegelane Ants Paju võrdles Tanel Sakritsa emotsionaalset ja jõulist esinemist Carl Robert Jakobsoni omaga. „Kuulates Taneli kõnet tuli mul silmade ette Carl Robert Jakobsoni kuju Eesti Panga muuseumis,“ sõnas Paku.

Žürisse kuulusid ka Jõgeva maavalituse haridus- ja sotsiaalosakonna spetsialistid Heiki Sildnik ja Tiina Tegelmann, kellest viimane on ka Eesti harrastusteatrite liidu juhatuse liige, samuti eesti keele ja kirjanduse õpetaja haridusega Torma vallavanem Riina Kull. Võitja sai auhinnaks nahkköites Carl Robert Jakobsoni kolm isamaakõnet ja rahalise preemia. Eelnevatel kordadel oli selleks rahatäht Jakobsoni pildiga, nüüd aga 35 eurot.

“Varem Torma rahvamajas korraldatud kõnevõistlus sai esmakordselt teoks Torma põhikoolis, mis arvestades Carl Robert Jakobsoni nime kandmist on selle läbiviimiseks igati sobiv paik,” märkis Torma vallavanem Riina Kull.

Carl Robert Jakobsonile pühendatud kõnevõistlusel osalenud kooliõpilased esitasid katkendeid Carl Robert Jakobsoni kolmest isamaakõnest ja esinesid omaloomingilise kõnega teemal „Eesti elab“. Üheksanda klassi õpilane Marten Sädeme ütles välja mõtte, et nüüd, mil Eestimaa Rahvaliit Riigikogust välja jäi, tasuks kaaluda mõtet uue maapiirkondade probleemidele keskenduva ja nendele lahendusi otsiva erakonna moodustamiseks.

„Maal peavad elamis- ja töötamisvõimalused püsima jääma ja paremaks muutuma. Maa on ju eestimaiste toiduainete esmane tootmispaigaks ja seda keskkonda tuleb hoida,” märkis ta. Sädeme tunnistas, et kõne koostamisele avaldas mõju ka mure Sadala põhikooli allesjäämise pärast. Ennekõike on uue erakonna tekkimiseks vaja pealehakkamist. „Maaregioonidele orienteeruva uue poliitilise jõu tekkimine on kindlasti teretulnud. Ehk saab Martenist selle üks loojaid ja eestvedajaid,“ lisas vallavanem Kull.

Jaan Lukas