Kuressaare mees eksponeerib oma maale majaseinal

Kuressaares köidavad juba enam kui aasta möödakäijate tähelepanu haigla lähedal otse tänava ääres seisva maja seinale kinnitatud maalid, mida autor ei vii ära isegi paduvihma ega karmi talveilma eest. 

“Ei ole nende maalide peale hakanud ei ilmastik, vargad ega vandaalid,” lausub maalide autor Toivo Müürisepp (51). Tema sõnul on Kuressaare nii turvaline linn, et peaaegu poolteise aasta jooksul, mil ta maja seinale kinnitatud maale tänava ääres kõigile nähtavalt hoidnud on, pole kellegi kuri käsi neid kahjustanud või ära viia üritanud.

“Need on seina külge kinnitatud sepanaeltega ning ega niisama lihtsalt neid ära viia saakski, pigem läheks siis maal puruks,” kinnitab ta. “Aga õnneks pole keegi oma jõudu nende kallal proovinud. Vastupidi, kogu selle aja jooksul olen saanud ainult positiivset tagasisidet. Väga paljud tulevad uurima, et miks ja kuidas.”

Erilist elevust tekitab Kuressaare haigla lähedal olev aastaringne tänavanäitus eeskätt välismaalastes, kes ei jõua ära imestada, et otse tänaval maalid nii vabalt ripuvad. Maalimise juurde jõudis Toivo saatuse vingerpussina, kui ta gangreeniohu tõttu jalast ilma jäi. “Eks see ole meil suguvõsa viga, isal ja vanaisal oli samamoodi, veri ei käinud enam jalast õieti läbi ja nii seda jupphaaval lühemaks lõigati,” meenutab Toivo kurba aega. Ühtäkki ilma tööta ja ühe jalaga, invaliidiks jäänud mees hakkaski tasapisi meelde tuletama lapsepõlve joonistamisharrastust.

“Polnud ju midagi enam teha, tööl ei käinud ja hakkasin niisama nikerdama,” sõnab mees. Kuna maalitoodang kippus üle pea kasvama, panigi Toivo mõned tööd naabermaja seinale üles. 

“Mina ennast mingiks kunstnikuks küll ei pea, pigem joonistajaks ja need pole ka maalid, vaid pigem joonistused,” jääb Toivo tagasihoidlikuks. Saanud näpunäiteid ka kohalikult kunstnikult Ants Vareselt, on ta tasapisi oma oskusi pidevalt täiendanud. “Nii õpetas Ants Vares mulle kiirkursuse korras, et üle kolme värvi pole mõtet kokku segada, tulevat sopavärv,” sõnab Toivo. Ka õpetanud Vares sedagi, et ta võib ühe maali eest vanas vääringus julgelt kuni 1500 krooni küsida. “Ühtegi senti ma veel siiski teeninud pole ja ega see olegi eesmärk,” kinnitab Toivo. “Samas on mult töid tellitud küll, näiteks sauna eesruumi. Aga ega ma raha hakka selle eest küsima, aitab punnist küll. Palju olen oma lihtsaid pilte ka niisama kinkinud.”

Toivo maalib guašš- ja vesivärvidega, tänaval olevad maalid tõmbas aga mattlakiga üle, et need ilmastikukindlamad oleksid. “Ega need lõpmatuseni ilma käes vastu pea. Paar aastat seisavad ja siis tuleb uued pildid panna,” tõdeb harrastuskunstnik. Ideede puudust tal pole, praegugi ootab kodus kümmekond maali eksponeerimist.

Allikas: Oliver Rand, Saaremaa.ee

Foto: Irina Mägi/Meie Maa