Kirde-Eestis käivitub kohaliku toidu projekt

Kolm kohalikku Leader tegevusgruppi: MTÜ Peipsi-Alataguse Koostöökoda, MTÜ Kirderanniku Koostöökogu ja MTÜ Virumaa Koostöökogu sõlmisid koostöökokkuleppe ühise kohaliku toidu projekti käivitamiseks. Projekti piirkonnaks on kogu Ida-Virumaa ning Rägavere vald Lääne-Virumaalt.

Algatuse eesmärgiks on maapiirkondade ettevõtluse aktiviseerimine, ettevõtete jätkusuutlikkuse tõstmine, kohaliku toidukultuuri arendamine ning tervisliku toidu propageerimine. Oluline on kindlasti kohalikele toodetele lisandväärtuse andmine ning maapiirkondade ettevõtlussektori kitsaskohtade likvideerimisele kaasaaitamine.

Eesmärgi saavutamiseks kaardistatakse hetkeolukord (tootjad, töötlejad, tarbijad), tuuakse aruteludele kokku erinevate valdkondade ja sektorite esindajad, korraldatakse temaatilisi koolitusi, luuakse ühine turundus- ja turustuskanal, luuakse piirkonna kohaliku toidu kaubamärk jmt.

Projekti fookusvaldkondadeks on toorainetootmine, toiduainete edasitöötlemine, nn avaliku sektori toitlustus (koolide, lasteaedade, haiglate jmt sööklad), toiduturism ning restoranid.

Põllumajanduse osatähtsus on Kirde-Eestis olnud läbi aegade alati väike, kuid samas on just põllumajandus majandusharu, millele toetuvad mittetööstuslikud maapiirkonnad. Kohaliku toidu ühise kaubamärgiga tõmmatakse tähelepanu Eesti kirde regioonile, kui multikultuursele piirkonnale, tutvustatakse kohalikku toitu nii Eesti siseselt kui ka väljapoole, pööratakse tähelepanu tervislikule toidule ning seeläbi parandatakse ettevõtluse säilimist ja arenemist maapiirkondades. Kohalik toit on osa piirkonna identiteedist, ajaloost ja traditsioonidest ning oluline omadus on, et ta ei ole anonüümne.

Erika Pääbus, MTÜ Kirderanniku Koostöökogu