Pärimusmuusik ja jutuvestja alustavad kontserttuuri

Catlin Jaago (vasakul) ja Piret Päär. Foto: folk.ee
Viljandi Pärimusmuusika Aidas jaanuari keskel sooja vastuvõtu saanud kontsert “Sõnade ja sõrmedega” läheb veebruaris üle-eestilisele tuurile. Ees seisab kuus kontserti, mis on täidetud eheda pärimusmuusika ja haaravate juttudega.

Eesti üks silmapaistvamaid noori pärimusmuusikuid Cätlin Jaago esitleb tuuril oma värsket sooloalbumit “Soolo” ja tutvustab peagi ilmuvat parmupillikogumikku. Tuntud jutuvestja Piret Päär räägib vahelduseks nii tõestisündinud lugusid kui rahvajutte, kus peategelaseks pillimees.

Kontserdid toimuvad 4. veebruaril Sangaste Seltsimajas, 6. veebruaril Haanja Rahvamajas, 9. veebruaril Tallinna Vanalinna Muusikamajas, 10. veebruaril Pärnu Maarja-Magdaleena Gildis, 18. veebruarilil Rapla Kultuurikeskuses ja 25. veebruaril Harjumaal Oru Külakeskuses.

Cätlin Jaago eestvõttel valmiv kogumik “Eesti parmupill” saab olema mahukas helimaterjalide ja fotodega illustreeritud ülevaade eesti parmupilli ajaloost, mängijatest ja pillilugudest, mille juures leiavad koha ka noodiraamat ning mänguõpetus.

Autori sõnul sai kogumiku koostamise ajendiks vajadus teadvustada, et parmupill on tegelikult olnud peene mängutehnikaga soolopill, millel mängitakse meloodiaid ja mis on olnud tantsumuusika mängimise pill teiste omaaegsete kõrval. „Mõnikord kiputakse parmupilli pidama naljapilliks, kuid tegelikult see pole nii. Parmupilliga on omal ajal suuri tantsupidusid maha peetud,“ rõhutab Cätlin Jaago.

Raplamaalt pärit Cätlin Jaago tegutseb nii soolomängijana kui ansamblimuusikuna (Vägilased, RO:TORO, Udupasun, Elletuse). Tema ulatuslikus repertuaaris on lugusid ka vanemast pärimusmuusika kihistusest ja lemmikuteks just parmupilli- ning torupillilood.

Koostööd Piret Pääriga alustas Cätlin Jaago juba 1999. aastal, mil astuti esimest korda publiku ette jutuõhtutega, kus muusika ja jutulood üksteist toetavad ning seeläbi kuulajatele elamuslikuks mälestusteks saavad. Vaata lisainfot siit.

Allikas: Eesti Pärimusmuusika Keskus