Abrukale võib varsti autoga sõita

Abruka saarevaht mõõtis Roomassaarest Abrukani jää paksust ja kõige õhemas kohas oli 25 cm, kõige paksemas kohas 35-40 cm, kirjutab Veljo Kuivjõgi tänases Meie Maas. Sulaga on aga kahjuks tekkinud teine jääkiht alumisele kihile peale ja mõõtmistulemused on kahe jääkihi peale kokku.

Kliki ja vaata suuremat pilti
Abruka saarevaht Rein Lember tegi eelmise nädala lõpul kümme reisi Saaremaa-Abruka vahel ja enamasti oli vaja viia toitu, ravimeid ja kütet. Foto: Valmar Voolaid

“Ega me riiklikku ehk ametlikku jääteed Abrukale teha ei saa. Kui, siis oma vastutusel paremate liikumisvõimaluste loomiseks me selle rajame, sest jääolud on tänavu väga head,” hindas Abruka saarevaht Rein Lember.
Mehe hinnangul ka sel nädalal prognoositavad sulailmad tasandavad jääteed ja kui lund rohkem ei saja, võib tulla nii hea jäätee, mida Abrukale pole ammu enam olnud.

“Jäätee peale- ja mahasaamisega on Roomassaares ja Abrukal küll raskusi, kuid ühiselt saame ka nendest jagu. Meie energiline külavanem Riho Lepik lubas ka aidata. Mul on traktor, millel tera pole, Rihol on tera, aga traktor liialt vana. Küll me lahenduse leiame,” prognoosis saarevaht.

Läbrutajaid Abrukale ei oodata

Lemberi hinnangul on heade kavatsustega inimesed, kes tulevad peredega Abruka kaunist loodust imetlema ja toredaid inimesi vaatama, teretulnud ja heade sõprade vastu pole abrukalastel kunagi midagi.

“Olukorras, kus auto istmetevahe lapitakse viina täis ja Roomassaare sadama kontrolljoone juures tundub, et Eesti riigi seadused enam ei kehti, siis nendesse külalistesse on meil teistsugune suhtumine. Selliseid me Abrukale ei oota,” kinnitas saarevaht. Lember meenutas, et mõned aastad tagasi käidi Abrukalt ka traktoriga üle jää ja toodi ehitusmaterjal Saaremaalt ära. Mees ise viis veoautoga GAZ-63 Abrukalt puid Kuressaarde ja hullu polnud midagi.

Kolme päevaga lumesaaniga kümme reisi

Kuna eelmisel nädalal juhtus Abruka transpordi korraldajal Tõnis Siplasel äpardus, lumesaan Buran läks tal jääkonaruse peal külili ja mees on haiguslehel, tegi nädala teisel poolel saarevaht oma isikliku lumesaaniga kõik vajalikud sõidud ära.

“Oma kümme reisi olen selle kolme päevaga ära teinud. Toitu, ravimeid ja kütet saareelanikele vedanud, kõik on rahul ja hullu pole Tõnise ajutisest eemalolekust midagi,” rääkis eile Meie Maale Lember. Laupäevase külmaga lõi aga diagonaalprao jäässe Nasva- Muratsi suunal, pragudest ülesõiduga peab Reinu sõnul ettevaatlik olema. Saarevaht kiitis postiljon Art Spitnevit, kes käib praegu jalgsi saarele posti viimas. Postiljon ise kohe tahtvat jalgsi käia ja seda igasuguse ilmaga.

Paap Kõlarilt ostis lumesaani

Teist talve sõidab Rein Lember oma isikliku lumesaaniga 7-8 kilomeetri pikkust jääteed mööda Roomassaarest Abrukale. “Võtsin aega, mul on kaks kilomeetrit Abruka sadama juurest veel koju, kelk oli saanil taga ja 15 minutiga olin Roomassaarest kodus.”

Eelmisest peremehest on lumesaanil veel number küljes, sellega käidi võistlemas. Korra on saan saarevahi ka teele jätnud, kui rihm katki läks. “Lumesaan on väikesaarel elementaarne sõiduvahend. Meil on üle 80- aastaseid inimesi, kes elavad üksinda. Saarel tunduvad vahemaad küll väikesed, üks- kaks kilomeetrit, kuid pehme lumega, kui hanged on rinnuni, pead mitu tundi jalgsi käima. Vanematel inimestel, kellel tekib terviseprobleeme, pean ju neid vaatama minema ja ilma lumesaanita mina küll hakkama ei saa.” Mees usub, et ükskord saab ta riigilt ka saarevahi töövahendiks lumesaani.

Jäätee rajamise kohta palus Abruka saarevaht huvilistele meelde tuletada, et kui ka tähistus on jääteele pandud, tuleks eelnevalt ikka saare inimestele helistada, et veenduda jäätee kindlapeale toimimises.

Allikas: Meie Maa