Viljandi talvine tantsupidu kutsub registreeruma

Aasta algusest on avatud registreerumine XIII Viljandi talvisele tantsupeole, mis seekord kannab pealkirja “Tuhast tulisem!”.

Viljandi talvine tantsupidu on omasuguste seas Eesti vanim ja suurim. Traditsioon sai alguse 1998. aastal võistutantsimisest ümber Viljandi kultuurimaja kvartali. Aja jooksul on sellest kujunenud mitmepäevane rahvusvaheline kultuurisündmus, mille kulminatsiooniks on suur ühsitantsimine Vabaduse platsil. Mullu kogunes lumisele linnaväljakule tantsusõõridesse 1000 tantsijat nii Eestist kui mitmest välisriigist.

Peakorraldaja Vaike Rajaste rääkis, et tänavune pidu on pühendatud 85 aasta möödumisele esimese eesti rahvatantsude raamatu ilmumisest. “1926. aastal trükivalgust näinud raamat “Eesti rahvatantsud” kätkes endas suurt osa Anna Raudkatsi kogutud ja soveldatud tantsudest, mida on järgnevatel aastakümnetel tantsinud sajad rühmad ning millest on uut inspiratsiooni saanud paljud tantsuloojad. Selle trükise ilmumist võib kõhkluseta pidada murranguliseks hetkeks, mistõttu otsustasime talvepeoga sellele tähelepanu juhtida,” selgitas Rajaste.

Pealkirjani “Tuhast tulisem!” jõudsid peo korraldust vedava tantsurühma Vabajalg mehed detsembris üheskoos Tallinnasse uute tantsude konkursile sõites. Rajaste arvates on see tähendusrikas pealkiri, mida igaüks saab kultuuri kontekstis isemoodi mõtestada. „Mulle tuletab see meelde tõsiasja, et traditsioonid pole mitte tuha säilitamine, vaid tule hoidmine,“ lausus ta.

Sel aastal avatakse Viljandi talvepidu 10. veebruaril Pärimusmuusika Aidas tantsuõhtuga. Sellele järgnevad 11. veebruaril jordaania rahvatantsijate kontserdid Viljandimaa koolides.

Peo põhipäev on laupäev, 12. veebruar. Sellesse mahuvad õpitoad ja tantsuansambli Sõleke kontsert Pärimusmuusika Aidas. Suurele ühistantsimisele sammuvad osavõtjad rongkäigus läbi Viljandi südalinna. Päeva lõpetab simman ansambliga Tuulelõõtsutajad.

Ehkki kõik päevakavva kuuluvad sündmused on nii vaatajatele kui osavõtjatele tasuta, paluvad korraldajad ühsitantsimisele tulevatel rühmadel ja sõpruskondadel end registreerida peo kodulehel http://talvinetantsupidu.viljandimaa.ee.

Vaike Rajaste, peakorraldaja