Jõulutunnel kogub täna raha hiidlastele tomograafi jaoks

Jõulutunnelit juhivad Katrin Viirpalu ja Margus Saar. Foto: err.ee
ETV traditsiooniline heategevusprogramm Jõulutunnel läheb sel aastal Hiiumaale, et teha tutvust sealsete inimestega ja uurida, miks Hiidlaste Koostöökogu soovib kohalikule haiglale kompuutertomograafi.

Mis on mere taga elamise rõõmud ja millised on riskid? Jõulutunneli saatejuhid Katrin Viirpalu ja Margus Saar käivad heategevuspäeva kuues saates ka teistes Eesti “kaugetes kohtades”, kutsuvad otsesaatesse külalisi ning on palunud Esimesel jõulupühal esinema paljusid armastatud lauljaid ja muusikuid.

Stuudiosse on lubanud tulla Liisi Koikson, Hanna-Liina Võsa, Ott Lepland, Tanel Padar ja The Sun, Birgit Õigemeel, Ummamuudu, Vägilased, Helin-Mari Arder jpt.

Juba alates 18. detsembrist on avatud telefoninumbrid, millel helistades on võimalik toetada Hiiumaa haiglat kompuutertomograafi soetamisel. Helistades numbril 9007701 annetate 25 krooni, 9007702 annetate 100 krooni ja 9007703 annetate 500 krooni. 

Kompuutertomograaf näitab arstile haigustunnusega koha täpselt ära. Röntgeni põhimõttel töötav kompuutertomograaf võimaldab inimese keha paarimillimeetriste viilude kaupa üles pildistada, mis annab piltide kokku pannes arstile selge ülevaate patsiendi sees toimuvast. Hiiumaal vajatakse aparaati eriti selleks, et aidata insuldi haigetel diagnoosi määramist kiirendada. Hiiumaa 34 insuldihaigest surid mullu pooled, sest abi ei jõudnud õigeaegselt nendeni.

Kompuuteruuringuga määratakse, kus asub insuldi põhjustanud tromb. Siis saab selle trombolüüsiks nimetatud raviga lõhustada. Paraku tohib trombolüüsi teha vaid nelja ja poole tunni jooksul pärast haigestumist.  Seni on haiged helikopteriga diagnoosimiseks sõidutatud Tallinnasse, ent reis võib kujuneda pikemaks.

Jõulutunneli saated on ETV eetris täna kell 10.00, 13.00, 15.00, 17.00, 18.40 ja 21.20. Siis selgub ka, kui palju on annetatud raha hiidlaste jaoks nii olulise aparaadi soetamise toetuseks, mis antakse üle MTÜ Hiidlaste Koostöökogu tegevuskeskuse juhataja Reet Kokovkinile ja Hiiumaa Haigla nõukogu esinaisele Vilma Tikerpuule.

Allikas: ERR