Võrumaa uued kaitseliitlased andsid vandetõotuse

Eile õhtul andis 29 värsket kaitseliitlast vandetõotuse Haanjas, Haanja lahingu mälestussamba juures.

“Tänavuste vandetõotuse andjate seas on ülekaalus noored õppurid ja aastaid Kaitseliidus olnud,” iseloomustas maleva pealik kapten Kalev Ader värskeid kaitseliitlasi.

“Olen Võru Kreutzwaldi gümnaasiumi riigikaitse klassi õpilane. Mulle meeldivad militaarsed tegevused, nagu püssi laskmine, õppused metsas ja muud tegevuse,” põhjendas 11. klassis õppiv Sven Kivioja astumist Kaitseliitu. Ta loodab malevas korraldatavatel õppustel nii eluks kui ka teenistuseks kaitseväes vajalikke kogemusi saada.

Misso valla talupidaja ja volikogu esimees Ain Pajo on kaitseliitlane juba 2002. aastast, kuid vandetõotuse andis mees alles eile.

“Olin vahepeal niiöelda surnud hing, kuna elu oli mitmes paigas. Sügisel osalesin Pärnumaal õppustel, kust sain esimese tõuke edasi tegutsemiseks. Teiseks tõukeks on organisatsioonis olev tütar, poeg ja üks väimeestest,” rääkis Pajo.

Võrumaa malev on üks vähestest malevatest, millel on traditsioon uusi liikmeid vastu võtta Kaitseliidu aastapäeva järgsel päeval ajaloolistes paikades. Läinud aastal anti vandetõotus Kirumpää linnuse varemetel, varem on seda tehtud Antslas, Rõuges, Vastseliinas ja Pindis asuva Vabadussõja mälestusmärgi juures.

“Vande andmine ajalooga seotud kohtades aitab täna luua silda nii muistse vabadusvõitluse kui ka Vabadussõja päevade vahele,” põhjendas kapten Ader. Samal õhtul kuulutati aasta kaitseliitlaseks võrulanna, nooremseersant Tiia Kiis, kelle maleva juhatus valis seitsme esitatud kandidaadi seast.

“Määravaks sai tema mitmekülgne tegevus organisastioonis. Tiia Kiis on osalenud õppustel, käinud ERNA-l nii võistleja kui ka hiljem tugisikuna. Noortejuhina tegeleb ta aktiivselt nii kodutütarde kui ka noorkotkastega,” põhjendas maleva pealik kapten Kalev Ader valikut. Rändkarika ja diplomi saanud Tiia Kiis ei saanud kahjuks ise üritusel osaleda.

Autor: Mari-Anne Leht