Pildiloomad ootavad uudistajaid Jõgeval

Põhjakaelkirjak nägi sitikat. Autor: Gunnar Vasemägi
Jõgeva Linnaraamatukogus peetakse sel nädalal Põhjamaade raamatukogunädalat „Maagiline Põhjala“ ja avati Gunnar Vasemägi joonistuste näitus „Pildiloom“.

Juba neljateistkümnendat aastat süüdatakse ühel novembrikuu nädalal hommikuti küünlad, et lugeda nende valguses raamatuid. Põhjamaade raamatukogunädal, mis kannab sel aastal nime „Maagiline Põhjala“, muutis meie raamatukogu laste lugemissaali tõeliselt maagiliseks.

Kindlasti oli selles oma osa A.S. Magnasoni lasteraamatul „Sinise planeedi lugu“, mida kõikjal Põhjamaades sel nädalal loetakse. See on lugu planeedist, kus elavad ainult lapsed. Need lapsed ei saa kunagi suureks. Nad võivad väga hästi olla mitusada aastat vanad… Muidugi on seal ka taimi ja loomi, aga ühtegi täiskasvanut seal ei ela. See planeet on täis imesid, seiklusi ja muinasjutte…

Need lapsed, kes olid tulnud 8. novembrikuu hommikul meie raamatukokku, ei olnud pärit kaugelt siniselt planeedilt, vaid Jõgeva Ühisgümnaasiumi esimesest klassist ja lasteaiast Rohutirts. Kui üks lugu sinisest planeedist kuulatud sai, algas teine. Ja selle loo autor oli juba Gunnar Vasemägi, kes avas siin oma esimese joonistuste näituse „Pildiloom“. Võin julgelt kinnitada, et see sai sama maagiline kui Põhjala ise.

Avamisel laulsid koos lastega toredaid loomalaule Gunnari kolleegid Merlin Haljak ja Gerli Neeme Jõgeva Sordiaretuse Instituudist. Gunnar ja allakirjutanu lugesid aga Ilmar Trulli lõbusaid loomaluuletusi. Tegelikult oleks võinud Gunnar väga hästi need luuletused ka ise kirjutada, sest neliteist aastat tagasi, kui raamatukogu oma praegusesse asupaika kolis, toimusid siin kirjanduslikud omaloominguõhtud, kus noormees aktiivselt osales. Nii ei ole kirjutamine talle mitte võõras tegevus. Aga sel korral lugesime siis Trulli.

Hetk näituse avamiselt. Foto: Kultuuriselts Vanaveski
Kõike seda ikka selleks, et häälestada end pildimaailma lainele. See maailm ei jäta vaatajat ükskõikseks ja ei lase end üldse häirida sellest, et sa seisma jääd ja vaatad ja loed.

Igal pildil on oma pealkiri, mis aitab sul saada kontakti loomaga, keda kujutatud on. Olgu selleks siis Skandinaavia kärnkrokodill, Ämmelgas, Põhja konn, R-ebane, Täpik või Smaug.

Kakskümmend viis erinevat võimalust kohtuda olenditega, keda sa kunagi varem näinud ei ole. Nad jälgivad sind ringiratast ja tekitavad tunde, et oled sattunud kui mitte just sinisele planeedile siis igal juhul maailma, kus need tegelased end väga rahumeelselt ja turvaliselt tunnevad.

Humoorika, kohati mõtliku pilguga jagavad nad oma rõõmsameelsust ka vaatajaga, kes leiab aega hingedeajas teiste hingedega kohtumiseks.

Pildiloomad ootavad kõiki huvilisi Jõgeva Linnaraamatukogus 8. detsembrini.

Näitust saab näha ka siin ja pilte näituse avamisest siin.

Autor: Jaana Koppel, Jõgeva Linnaraamatukogu