Rakvere teater remondib täna talgute korras pangamaja

Rakvere pangamaja.

Täna kell 12 peab Rakvere teatrirahvas koos vabatahtlikega Rakvere turuplatsi ääres asuvas endises pangahoones talguid. Rakvere kultuurielu elavdamiseks on teater võtnud nõuks Rakvere pangamaja linnarahva abiga ühiselt korrastada ja muuta sobilikumaks etendusteks, kontsertideks jm.

Täna panevad teatrirahvas ja kontserdikorraldajad selga tööriided, toovad kohale töövahendid ja asuvad koos abivalmis virumaalastega pangamaja publikuruumides parandustöid tegema – kõik on oodatud värvima, pahteldama, seina- ja põrandaliiste paigaldama ning kardinaid siduma. Ruumid on kujundanud teatri dekoraator-butafoor Helen Padu. Uues lahenduses domineerivad punane ja must värv.

Laupäevakulisi ootavad pangamajas töövahendid ja juhendajad, samuti hoolitsetakse nii suupistete kui meelelahutuse eest.

Rakvere kesklinnas asuva 1930. aastatest pärinev arhitektuuri- ja miljööväärtusliku pangamaja teise korruse saal avati pärast mõningast pausi linnarahvale 2009. aasta suvel Rakvere Teatri lavastusega “Toatüdrukud”.

2010. aasta jaanuaris Rakvere linnaga ruumilepingut pikendades tegi teatrirahvas ettepaneku, et peale etenduste andmise võiks suurepärase akustikaga saali kasutada ka klassikalise muusika kontserdipaigana. Ideest kasvas peagi välja Rakvere linna, Eesti Kontserdi ja Rakvere teatri koostöö, mille käigus tuuakse pangamajas Lääne-Virumaa publikuni klassikalise muusika parimaid pärle. Selle hooaja esimene kontsert on kavas 29. oktoobril, kui saab kuulda klassikalist kvartetimuusikat, seal hulgas Mozarti “Väikest öömuusikat”.

Pangamaja edasine saatus ja tulevik on teadmata. Rakvere linn teeb omapoolseid pingutusi, et käivitada Arvo Pärdi kontserdimaja ehitust. Rakvere teatri ehitustegevuse järgmise etapina on linnarahvale juba teada kinomaja kerkimine Teatrimäele. Kõik need protsessid võtavad aga aega ja et seni mitte käed rüpes istuda, vaid siiski Rakvere kultuurielu elavdada, on teater võtnud nõuks Rakvere pangamaja ühiselt korrastada ja muuta kontsertideks sobilikumaks.

Allikad: Rakvere teater, Kuulutaja