Karmistunud müügikord tõi külanaised tänavale

Kylauudis.ee plaanib nüüd ja edaspidi avaldada sõnumeid ka mujalt maailmast. Järgnevalt teeme juttu Horvaatias toimuvast.

Piimatoodete müüginõuete karmistamine Zagrebi turgudel alates 4. oktoobrist tekitas protestilaine pika ajaloolise traditsiooniga juustumüüjate seas.

Maal väikemajapidamistes kohupiima ja juustu valmistavad talunaised ehk kumicad, keda armastavad ühtviisi nii kohalikud perenaised kui linna külastavad turistid, on Zagrebi turgude lahutamatuks osaks. Kohupiima ja värsket kohupiimajuustu müüvad valgetes põlledes külanaised traditsiooniliselt lahtistel lettidel, mõne kohupiimakausi ja juustukera kaupa. Linna toiduameti nõudmisel tuleb aga alates oktoobri algusest kõiki piimatooteid müüa külmletist.

Horvaatia külanaised meeleavaldusel. Foto: Jutarnji List
Selline nõudmine tekitas väiketootjate seas suurt nördimust, kuna vastavate külmlettide soetamine käiks neil üle jõu. Samas ei ole ka turu juhtkond valmis täiendavaid kulutusi pelgalt enda kanda võtma. Nõnda korraldasidki külanaised eelmisel esmaspäeval protsesti-meeleavalduse, mis liikus linna suurimalt turult Dolacilt keskväljakule. Loosungitel seisid üleskutsed säilitada kohalik traditsiooniline toidukultuur ning jätta talunikele alles nende elatusallikas. Meelepaha väljenduseks jagati tasuta kohupiima ja juustu, mille turustamise uued müüginõuded üksiktalunikele praktiliselt võimatuks muudaksid.

Kohupiima ja toorjuustu kodune valmistamine ning selle müük turul on Horvaatias pikaajaline traditsioon, mida maamajapidamistes kantakse edasi põlvkonnast põlvkonda. “Oleme oma talus valmistatud piimatooteid müünud siin turul aastakümneid, seda tegid juba minu ema ja vanaema. Seni ei ole keegi kaevanud kvaliteedi ja värskuse üle,” kinnitas Zagrebi keskturul Dolacil müügiletti pidav Ana Klanic intervjuus Horvaatia suurimale päevalehele Jutarnji List.

Ka Horvaatia eurovastaste üheks põhiliseks argumendiks on olnud oht traditsiooniliste rahvuslike piima- ja lihatoodete kadumiseks, kuna nende kodune valmistamine ja müük lahtistel turulettidel ei vasta euronormidele.

Zagrebi linnapea Milan Bandic, kes on küll tuntud populistlike avalduste ja aktsioonide poolest, on isiklikult lubanud hea seista selle eest, et traditsiooniline kauplemine linna turgudel saaks jätkuda. Lõplik kokkulepe uute nõuete täitmise osas on veel saavutamata, sel nädalal toimus Zagrebi turgudel kauplemine ikka vanaviisi.

Eesti turgudel on kauplemine kodustes tingimustes valmistatud piimatoodetega keelatud ja kõiki piimatooteid tohib müüa vaid külmletist.

Autor: Aari Lemmik