Täna on Eestis esmakordselt vanavanematepäev

Täna tähistatakse Eestis esmakordselt ametlikult vanavanemate päeva. Vanaemade ja vanaisade meelespidamiseks valis Riigikogu septembri teise pühapäeva.

Vanavanemate päeva vastuvõtjate sõnul aitab see tähtpäev esile tõsta vanavanemate rolli lastelaste kasvatamisel ning on ka austusavalduseks Eesti eakamatele inimestele. Vanavanemate päeva seaduslikuks muutmise algatas eelmisel aastal Roheliste erakond.

Roheliste liige Marek Strandberg on öelnud, et üks päev aastas võiks olla selline, kus pöörataks tähelepanu vanavanematele. “Kui kalendrisse kirjutatakse mingi tähtpäev, siis inimesed toimetavad selle tähtpäeva ümber, inimesed on ajast ja aja nähtusest sõltuvad,” ütles Strandberg.

Vanavanemate päeva tähistatakse ka teistes riikides. See päev sai alguse USA Lääne-Virginia koduperenaiselt Marian Mquadelt, kelle eesmärk oli eelkõige avaldada toetust üksikutele vanuritele hoolde- ja vanadekodudes.

USAs ja Kanadas nagu Eestiski on vanavanematepäev septembri esimesel pühapäeval, Prantsusmaal märtsi esimesel pühapäeval, Itaalias 2. oktoobril, Inglismaal oktoobri esimesel pühapäeval. Poolas on 21. jaanuaril vanaemade päev ja päev hiljem, 22. jaanuaril vanaisade päev.

Rahvusvahelise vanavanematepäeva ametlik lill USAs on meelespea, ametlik laul aga Johnny Prilli “Laul vanaemale ja vanaisale”, seda võibki allpool kuulata.