Rõuge muinasmaja sai sarikate alla

Eile õhtuks said paika Rõuge Linnamäe servale kerkiva rauaaegse maja tõetruu koopia sarikad.

„Üsna viimasel minutil, sest rasked vihmapilved ähvardasid taas meie üritust saboteerida. Enne vihmavalingut saime siiski selle [viimase] sarikapaari paika. Võisime sammud rahuliku südamega ööbimiskoha poole seada. Üks olulistest etappidest sai maja ehitusel läbi,” kirjutab Viire Pajuste Rõuge muinasmaja blogis.

Vaatamata sellele, et meeskond on muinasmaja ehitusel kokku kuivanud, võib tulemustega rahul olla. Nüüd tuleb ehitusele sisse väike vahe. Kuidas jätkatakse, selgub loodetavasti paari nädala pärast.

„Plaan on maja siiski katuse alla saada. Ehk leidub veel ajaloo- ja arheoloogiahuvilisi, kel piisavalt vaba aega, et palgilahmakad katuselaudadeks kiskuda ja need ka paigaldada,” seisab blogis.

Kuigi maja põranda tegemine lükkub edasi mõnele sügisesele nädalavahetustele, käidi selle tarbeks juba lambapabulaid korjamas. Seda selleks, et savimass, mis muinasmaja põrandat katma hakkab, oleks elastsem ja kohe ei praguneks.

Muinasmaja näol on tegu arheoloogilise eksperimendiga, mille põhjal Tartu ülikooli ajaloomagistrant Viire Pajuste kavatseb kirjutada magistritöö.

Eile nägi Rõuge muinasmaja välja nii.
Foto: Viire Pajuste

Vaata lisa!